המרכז לטיפול בפוסט טראומה- טיפול חדשני לסובלים מפוסט טראומה חמורה
21 חודשים עברו מאז אירועי ה-7 באוקטובר, מלחמת חרבות ברזל טרם הסתיימה ובימים אלו אנו מעריכים את נזקי המערכה "עם כלביא" מול איראן. ישראל מתמודדת עם אירוע הטראומה הנפשית הגדול ביותר מאז קום המדינה – כך מעריכים מומחי פסיכיאטריה. מאז אירועי ה-7 באוקטובר ולפי תחזיות, אחד מכל שלושה נפגעים מהקו הראשון והשני של המלחמה, כולל משפחות וחבריהם של חטופים, פצועים, נפגעים או מי שאיבדו אדם קרוב, עלול לפתח הפרעות דחק פוסט-טראומטיות והמספרים רק עולים ככל שמערכות הלחימה מתארכות.
התוצאה המיידית עבור אנשים החווים אירועים טראומטיים מעין אלה היא התמודדות עם תחושות של בלבול, נתק, חרדה וחוסר אונים קיצוני. על ידי התערבות פסיכולוגית ממוקדת ומיידית אנו מקווים למנוע את החמרת תוצאה זו לתגובה פוסט-טראומטית חריפה ומתמשכת. הפרעת דחק פוסט-טראומטית (PTSD) הינה מצב כרוני ולעיתים קרובות עמיד לטיפול, הגורם לשיבוש בכל תחומי החיים, כולל הפן החברתי, התעסוקתי והבינאישי. הספרות המקצועית משקפת תמונה עגומה עבור חלק ניכר – למעלה מ 22% – מהנחשפים לאירועי לחימה מסכני-חיים כגון מלחמת לבנון השנייה, מלחמת עזה ב 2014, או אירועי 9/11, אשר עלולים לפתח PTSD. אחוז זה צפוי להיות אף גבוה יותר בקרב האזרחים אשר חוו אירועי אלימות קשים בעודם מסוגרים בבתיהם.
החוקרים מבהירים כי הסיכון ל-PTSD אינו מתבטא רק בתסמין אחד או שניים, אלא בתסמונת המלאה הכוללת בין היתר תסמינים חודרניים כמו סיוטים או פלאשבקים, הימנעות מגורמים המזכירים את האירוע, שינויים שליליים בחשיבה ובמצב הרוח, דריכות ועוררות יתר, ניתוק רגשי ועוד. תסמינים אלו אינם נעלמים עם הזמן ולעיתים אף מחמירים, גורמים למצוקה נפשית קשה ולפגיעה חמורה בתפקוד היומיומי. סביב כל נפגע קיימים מעגלי פגיעה משניים משפחתיים, חברתיים וכלכליים שהשפעתם עשויה לשנות את פני החברה בעוטף ובמדינה כולה.
גישה חדשנית לטיפול באזרחים
המרכז הרפואי שמיר הינו המוביל בעולם במחקר וטיפול ביוצאי צבא הסובלים מ PTSD. הפרוטוקול פורץ-הדרך שלנו משלב רפואה היפרברית (HBOT) עם צוות מומחים רב-תחומי המוקדש כולו לטיפול ב-PTSD חמור. המחקר שנעשה במרכז מוכיח כיצד בעזרת שימוש בגמישות מוחית (neuroplasticity) מאפשרת גישה טיפולית זו לתקן את מיקרו-המבנה של המוח ואת תפקודו, לשפר את יכולותיו, להפחית את הנזקים הביולוגיים של PTSD, להקל באופן משמעותי על הסימפטומים, ולשפר את איכות החיים של יוצאי צבא הסובלים מ-PTSD עמיד לטיפול. מחקר המשך שנעשה במרכז מוכיח את התוצאות הקליניות ארוכות-הטווח, המתמשכות אפילו שנתיים לאחר הטיפול. זאת ועוד, המחקר מדגיש את השיפור בתפקוד החברתי והפחתת התלות בתרופות לאורך זמן, שנתיים לאחר שהטיפול הסתיים. כתוצאה מהצלחת הטיפול הייחודי, מופנים אלינו כעת באופן קבוע חיילים הסובלים מ-PTSD עמיד לטיפול, על מנת שיוכלו לקבל את הטיפול המשולב וליהנות מהתוצאות המרגשות.
הרחבת הנגישות לטיפול
בנוסף לעבודתה עם חיילים, צברה היחידה לטיפול בטראומה ניסיון נכבד ביישום פרוטוקול הטיפול המשולב בקרב אוכלוסיות מגוונות, כולל מבוגרים הסובלים מ- PTSD שאינו קשור באירועי לחימה, וילדים ומבוגרים הסובלים מטראומת ילדות.
כיום, אנו עומדים בפני צורך בהול למנף את המומחיות הקלינית של היחידה, ולהשתמש בה ככלי ייחודי ויעיל לטיפול באזרחים המתמודדים עם טראומה חמורה בעקבות המשבר הנוכחי ואשר נותרו ללא מענה. הדרך אל הריפוי ארוכה, מאומצת ותובענית מבחינה כלכלית. תמיכה בהרחבת יחידת הטראומה של המרכז תאפשר לנו להעניק טיפול מקיף, מקצועי ומתמשך, אשר יותאם לצרכיו הייחודיים של כל מטופל. הפעלתה של היחידה בסמיכות אסטרטגית לחדר המיון של בית החולים מאפשרת לנו לתת מענה לפציעות פיזיות במקביל לטיפול בטראומה, להפחית עיכובים בירוקרטיים ולהבטיח טיפול בעיתוי הנדרש.
עד היום טופלו במרכז מאות מטופלים, המרכז לטיפול בטראומה במרכז סגול לרפואה היפרברית מוגדר כטיפול מהקו השני, כלומר, מטופלים מופנים אלינו לאחר שטיפולים מהקו הראשון בקהילה ובמרכזי החוסן לא הצליחו. ביחידה קיים צוות רב-תחומי ושיטת טיפול המשלבת טיפול המלוות את הטיפול הביולוגי באמצעות חמצן – בתכנית טיפול יומית שנמשכת שלושה חודשים לכל מטופל.
עלות הטיפול למטופל עומדת על 10,000$ והביקוש עם הזמן רק עולה.
מזמינים אתכם להצטרף למאמץ